Обстоятелствата, изложени в списъка Магнитски“ за  Румен Овчаров, Александър Николов

...
Обстоятелствата, изложени в списъка Магнитски“ за  Румен Овчаров, Александър Николов
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва корупция свързана с АЕЦ „Козлодуй“

Обстоятелствата, изложени в листата „ Магнитски “ за  Румен Овчаров, Александър Николов и Иван Генов, се проверяват по към този момент формирано досъдебно произвеждане, оказва се от позиция на прокуратурата.

Тримата са глобени главно поради корупционни контракти с съветски компании, получавайки подкупи и други облаги, в подмяна на контракти с закрепена цена за съветски газ и нуклеарно гориво и контракти за поддръжка на АЕЦ „ Козлодуй “.  Овчаров, Николов и Генов са координирали между тях вземането на комисиони посредством корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ “Козлодуй ” към личните си бизнес ползи, заобикаляйки контрола на българските органи посредством офшорно ръководство.

Произтичащите от тези корупционни контракти бизнес договорености са траяли най-малко до 2020 година Освен това Николов и Генов са се съгласили да одобряват пет милиона лв. в подкупи от задгранични лица на управителни длъжности в нуклеарната енергетика против гаранции по договорите на АЕЦ „ Козлодуй “.

Преди дни Овчаров, Николов, Генов, както и някогашния финансов министър Владислав Горанов и водачът на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов по паднаха под американския закон „ Магнитски “ поради корупция.

Във връзка с коментар на политически лица във връзка глобите от прокуратурата припомнят, че битката с престъпността, в частност с корупцията, е отговорност на трите управляващи (съдебната, изпълнителната и законодателната). И допълват, че разкриването на закононарушенията е от компетентността на органите на Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност, които при определяне на данни за
престъпление следва да уведомяват прокуратурата.

Държавното обвиняване е поискало информация от всички способени органи за петимата българи. Като ще бъде изпратено и питане до съответните институции в Съединени американски щати за даване на информацията, въз основа на която са наложени глобите на лицата.

По мотив предприемача Васил Божков, който се укрива в ОАЕ, и беше част от предходния лист „ Магнитски “, от прокуратурата оповестяват, че са изпратени нови четири молби за правна помощ до управляващите в емирствата, от които е поискано да връчат на обвинения призовки за непринудено явяване през проверяващите органи. На Божков са посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното произвеждане у нас.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР